Swimming with the swarm of electric starsBolj popolnega koncertnega finala letošnjega leta bi si težko želela. In ker sem ponavadi “zblogala” samo koncerte slovenskih skupin, je tokrat čas za malce spremembe. Ja evo- EDITORS…ena mojih najljubših skupin, katero sem tokrat imela priložnost videti v živo že drugič ( prvič se je predstavila pred 4imi leti v Križankah), se je 1.decembra v okviru svoje evropske koncertne turneje na oder Kina Šiška, vrnila z novim albumom “In Dream”, ki je izšel v začetku letošnjega oktobra. Angleški indie-rockerji so svoj “In Dream” album snemali v odročnem škotskem višavju, kar se prilično čuti v sami dekadentnosti komadov, ki se nahajajo na plati. Pevec  34 letni Tom Smith je v enem od intervjujev povedal, da je to album s katerim se je najbolj približal sebi. Konec koncev je to prvi album, katerega je skupina producirala sama, miks taktirko pa je prevzel mojster Alan Moulder,ki se sicer podpisuje pod projekte s skupinami: Ride, White Lies, My Bloody Valentine, Placebo, The Killers, Nine Inch Nails, A Perfect Circle, The Smashing Pumpkins, Them Crooked Vultures, Death Cab for Cutie, Yeah Yeah Yeahs, Puscifer, Marilyn Manson, Saul Williams, Blonde Redhead, The Morning After Girls, How to Destroy Angels, Interpol in Foo Fighters. Skartka sami top shit bandi.

Kot rečeno, skupina je tokrat nastopila v Sloveniji že drugič in za moje pojme, bolje kot prvič zapalila sceno. Kar se je videlo že po tem, da so fantje na koncertu zaigrali par komadov več kot na koncertu na Dunaju, nekaj dni prej.

Koncert so otvorili s komadom “No Harm” ki se zdaj nahaja na kompilaciji “Play It Again Sam”. V tipičnem modro črnem light effectu seveda. Itak je folk popizdil že po prvih temačnih ritmih tega komada. Nadaljevali so s komadom »Sugar«  iz albuma The weight of your love« iz leta 2012. Iz omenjenega albuma so nam postregli s 4.top hiti:«A Ton of Love, Formaldehyde, Nothing in prej omenjeni Sugar.« Na presenečenje mnogih so tokrat zaigrali komad »Bullets«, ki se nahaja na njihovi plati »The Back Room«.

Eden lepših momentov koncerta v Kinu Šiška je bil definitivno akustična verzija komada »Smokers outside the Hospital.« , čeprav sem sama najbolj čakala na komad iz zadnje plate- »Salvation«. Ubitačen komad. Kocine pokonc totalno. Uno, ko slišiš v živo vse te komade, ki jih znaš faking na pamet…in ko si v prostoru, ki diha…ki ni nabit do zadnjega kotička. Ko imaš možnost lepo videti na oder ( čeprav sem se prerinila čisto do prve vrste in mal italianom stopla na živc-in prste-ja itak, jst bi jih tut fotkala in to 😛 ), imaš dovolj prostora za svoje rahlo pijane akrobacije in ko se lahko po mili volji dereš in ploskaš in na sploh glasbeno orgazmiraš- ja to je to.Kino Šiška je top place za take koncerte. Ker ni onega filinga masovke…čeprav tut klubskega filinga ni. Uno nekaj vmes. Ma noro.

Mi je blo pa hecno, pa to se mi res dogaja samo na koncertih v Sloveniji, kakšni smo mi slovenčki…ko sem za sabo slišala nekoga:«Mater sam je pa nakokiran model.« What? Od kdaj je to važno? Pa niti ni bil. Sem potem gledala en intervju, ki ga je dal pred tem koncertom ( am ok o tem bi spet lahko pisala,ker je bil intervju za en kurac in res ne vem kje se je tista modelka našla. Dolgočasno…ja-boooriiing…klasika…ampak pustmo to, Nima smisla. Nej naslednjič mene pokličejo, se bom jaz z njim menla. Bejba niti omenila ni, da je tip zvaril svoje pivo. Halo? Pivo ima model-SALVATION. Ma kok super. A ni to zanimiv podatek? 😀 ) in…če je bil Smith na koki ta večer pol sem pa tut jst LaToya. Ker če pa kaj vem, pa vem kdaj je nekdo high. Tip je pač mal poseben. Baje je tut rahlo introvertiran. Kar sploh ni slabo. V končni fazi pa- a je sploh važno? Koncert so speljali v nulo. Za one, ki poznajo samo njihov komad Papillon je blo pa itak noro, ker so dobil skoraj 8 minutno verzijo komada. Ta mali suhec ( baje, da ma sam rame ravne in ni suh …ja ok 😀 ) se je na odru tako lepo avtistično krivil, da ga je blo veselje gledat. 😀 Glas pa tak, da bi ga lahko poslušala ure in ure. Mi je bilo pa všeč, ker so tipi res vrgli vsa jajca na mizo. Am…mislim rečt…vse ta top komade in to.:D In ker niso rajcali folka, češ kao: ok zdej je to to…mi gremo dol, vi pa ploskejte še 15 min. Ma kje…dol in nazaj gor. Ker, če pa kaj ne maram pa ne maram unega drkanja v glavo, ko si plačal karto…čakal na uro začetka…pol zaigra band 10 komadov in gre dol in pol folk popizdeva in ploska in pol se jim čez 15 minut kao dvigne in pridejo nazaj. Al pa sploh ne. Hudo razočaranje. To je enkrat Magnifico naredu. Debil jedan. Ampak je model. Ga mam rada. Sam to pa zamerim vsakmu bendu. Da tkole zajebe folk. Ok mal sem zašla.

Uglavnem Editors- top shit band, top shit koncert…definitivno jih bom šla še poslušat. In če bo prilika…prva prilika ki bo, če bodo kdaj igrali v londonskem Royal Albert Hallu, kupim letalsko karto in grem to gledat.Ker tam je pa akustika za popizdit. Ko sem recimo tam poslušala Snow Patrol, so modeli za foro izklopli ves ozvočenje, vse…in na suho zaigrali komad. Gary Lightbody niti v mikrofon ni pel, pa si ga slišal v nulo. FANTASTIČNA dvorana res.

Aja pa še za konec nekaj za tiste, ki se skos kurčite kako so drage karte za tovrstne koncerte. Eeemmm…Za tale dotični koncert v Kinu Šiška so bile karte 23 evrov. Halo?? Ko igrajo naslednje leto februarja v Los Angelesu in New Yorku so karte od 150-400 evrov 😉 Ja je sicer večji venue, ma vseeno. Mogoče ta podatek za vse tiste, ki vam je grozno dat 120 evrov za koncert Iron Maiden v Trstu,ki bodo drugo leto. 😉 To je še full poceni. Sicer pa samo za primerjavo- jaz sem 120 evrov dala za Snow Patrol v Royal Albert Hallu- pa evo je to London, je epska dvorana…pa ni vrag, da ne bom dala 150 evrov za Maidne. 😉 ITAK! In valda, če mate priliko pejte na kak tak koncert ven iz Slovenije. Še posebej dotični koncert Maidnov, ki naj bi bili tudi v Sloveniji- baje. Kar je sicer kul pa vse, ampak pač tako, da vidite kako se koncerti delajo v tujini. Je precej drugače 😉

Za vse, ki vas zanima filing tega koncerta, prilagam youtube posnetek njihovega koncerta mesec dni prej na Nizozemskem. No ampak z lahkoto rečem, da je bil koncert v Ljubljani boljši 😛 faking žal vam je lahko, če vas ni blo hahahaha…in bravo Kino Šiška, ker se trudijo tkole in res delajo hude evente <3 WE WANT MORE!

 

Sharing :

Leave a Reply

%d bloggers like this: