Podrobnosti LIVESinoči se je v klubu smeha 10ka na Miklošičevi v Ljubljani zgodil prvi LIVE verzija podcasta Podrobnosti.

Podrobnosti je oddaja, v kateri se košarkar Boštjan Nachbar in Anže Tomić pogovarjata o podrobnostih. Kombinirata sproščene pogovore z znanimi imeni in bizarne zanimivosti iz sveta znanosti, tehnologije in zgodovine.

Podrobnosti izhjajajo vsako sredo pod »družino« Apparatus.

Podrobnosti so le eden od podcastov Apparatusa. Med drugim v družino »appjev« spadajo tudi Glave, v katerih Anže in Boštjan Gorenc-Pižama obdelujeta filme in serije, Pivotiranje je podcast za vse orto fane košarke z Nejcem Štukljem, Galom Zbačnikom in Miho Penkom. Potem je tu še Iglu Impro- podcast v katerem Juš Milčinski, Peter Frankl in Vid Sodnik iz Improvizacijskega gledališča Ljubljana – naglas razmišljajo o umetnosti gledališke improvizacije. Apparatus podpira tudi FilmFlow in pa  Upgrade, v katerem se Jan Ferme in Uroš Miklavčič pogovarjata o tehnoloških novostih tega planeta in pa Bluzenje podcast v katerem stand-up komik Tin Vodopivec ki gosti prijatelje iz sveta šovbiznisa in z njimi bluzi o njihovih karierah, o tem kaj jih inspirira in kaj motivira. Izhaja na vsakih 14 dni.

Še vedno me veliko ljudi sprašuje KAJ JE TO PODCAST? Pa bom razložila zadevo lepo po svoje- po domače. Podcast lahko snema vsak. Tudi ti, ki tole bereš. Vse kar potrebuješ je računalnik in mikrofon. In snemaš. Na podcast se uporabnik naroči s pomočjo RSS-protokola. Podcast so internetne oddaje, katere lahko oddajaš, tako kot jaz npr. preko svoje spletne strani. Seveda povezano v SoundCloud. Sama podcast oddajam tudi preko iTunes-ev.

/Poslušanje in gledanje podcastov se razlikuje od živih prenosov (t. i. pretakanja ali streaminga), saj si je prenešeno vsebino mogoče ogledati tudi v kasnejšem času. V nasprotju s pretočnimi videi lahko podcaste spremljamo brez internetne povezave na prenosnih medijskih napravah. Zamisel zanje se je prvič pojavila na prelomu tisočletja, ne toliko kot nova tehnologija, temveč kot inovativna kombinacija že obstoječih tehnologij.

Danes lahko vsak uporabnik osebnega računalnika ustvarja lastne avdio ali video vsebine in jih v obliki podcastov svobodno distribuira prek spleta. Uporaba podcastov odpravlja globalne komunikacijske omejitve in ključne dejavnike, ki omejujejo rast spletnega radia: njegovo prenosnost, intimnost in dostopnost. »Tehnologija dobi novo vlogo, občinstvo, odtujeno od tradicionalnih medijev, odkrije svoj glas in postane producent./

(Wikipdia-http://sl.wikipedia.org/wiki/Podcast )

Tako zdaj vemo vse. Podcast lahko dela vsak in lahko ga poslušate kadarkoli in kjer koli. Meni je super, ker je dosti bolj sproščen kot radio. Lahko govoriš kaaarkoooli…ampak reees karkoli. Nihče ti ne bo dihal za ovratnik in čekiral kaj boš rekel. Torej cenzure ni nobene in to je meni top.

In sinoči se je torej ekipa Podrobnosti odločila posneti podcast v živo, pred publiko. Kar je seveda precejšen zalogaj za nekoga, ki ni vajen javnega nastopanja. Tako, da tukaj moram čestitati fantom, da so zadevo speljali suvereno in brez odstopanja od že slišanega v njihovih poddajah.

Prijetno sem bila presenečena nad obiskom. Mini dvorana 10ke je bila nabito polna. Midve z Damjano sva prišli med zadnjimi in sva še komaj dobili stol. Odzvala se je tudi televizija Slovenija in v 10ko poslala novinarko in snemalca. Čeprav sem dobila občutek, da ona atomična bjonda (novinarka) ni ravno vedela kaj točno se dogaja. Vsaj glede na njen anemičen in apatičen izraz na obrazu.

Skratka nekaj minut čez 21. So na oder prišli Anže, Boki in Pižama in začeli s svojim rutinskim pozdravom. Boki je večkrat poudaril, da ima Anže blazno tremo, kar pa se mu ni videlo, razen tega, da je bil nekoliko manj zgovoren kot sicer. So pa v podcastu tokrat gostili Saša Dolenca- fizik, filozof, pisatelj in odgovorni urednik portala Kvarkadabra. Kvarkadabra je internetni časopis o znanosti. Tolmačenju znanosti. Za vse, ki jih zanima vse in še več o znanosti. Zajebana reč. Tako, da če niste ravno za znanstveno filozofske debate…hja bi verjetno sinoči kaj hitro izgubili nit v pogovoru med fanti.

Meni je bila ideja super fina fajn. Vseeno pa morda, ampak res morda, omenjeni gost za neko širšo populacijo in predvsem za LIVE podcast ni bil najboljša izbira. Ampak, tukaj je treba vedeti koncept podcasta Podrobnosti, ki je in želi biti neka poslovenjena različica  The Joe Rogan Experience podcasta. Kar ni pravzaprav nič nenavadnega, glede na to, da je Nachbar velik fan omenjene poddaje. Torej znanost, šport, filozofija…in nekaj komedije. In hvala bogu je včeraj z njimi na odru sedel tudi Pižama, ki je s svojimi komičnimi vložki poskrbel, da je pogovor o tako zajebani tematiki, kot so si jo fantje izbrali za svoje live oddajanje, izpadlo zabavno. Težko si predstavljam, da bi pogovor vodila samo Boki in Anže. Pa s tem ne mislim nič slabega, sploh ne. Le to, da je Pižama vajen live nastopanja in je pač-komedijant in zna zadeve zapakirati tako, da so smešne pa čeprav so dejansko totalno zaf*** in dolgočasne. Zatorej pravim, da bi si morda lahko fantje izbrali nekoliko bolj »street simple« gosta«.

Sta me pa motili dve stvari. 1. da, če si sedel v zadnji vrsti, nisi slišal nič. No glasnost je bila ok, ampak umetnost razločnega govora je pač nekaj kar voditelj, bilo kakšen MORA imeti še posebej, kadar oddaja nekaj v živo, ko je še več motečih dejavnikov. Govoriti v mikrofon RAZLOČNO, da te ljudje razumejo. Jaz sem  komaj razumela kaj. Tako, da je bil to totalen minus. Že tako so si izbrali zaf**** temo in gosta plus smeh- in na koncu nisi razumel skoraj nič. Ko poslušaš samo podcast preko računalnika JE DRUGAČE vem.

In pa 2. Klub 10ka je SUPER, ampak vroče je bilo pa za popizdit. Slab zrak, da si komaj zdržal. Reees komaj. Ne vem- ni klime? Prostor je že tako v kleti, mislim tudi, da ima samo čisto majhna okna na desni steni zgoraj. Ampak zrak je pomemben za dobro počutje gostov. Ne vem kako je v klubu sicer, ko se odvijajo večeri stand-up komedije, ampak ko je tako kot je bil sinoči, prostor nabit do zadnjega kotička, bi moralo biti zračenje urejeno. Ker ni fajn ko začne gledalcem padati koncentracija.

Vglavnem čestitke fantom za uspešno izpeljan večer. In res sem vesela, da se podcast scena v Sloveniji tako hitro razvija in predvsem sem vesela pozitivnega odziva poslušalcev/gledalcev. Tako, da gremo dalje v nove zmage.

Moj podcast je šel zdajle avgusta malo na dopust, se pa vračam nazaj v septembru, ko bom gostila res kul goste. In mogoče…kdo ve…naredim tudi jaz kako LIVE verzijo Malo mešano na jeziku .apparatus

Sharing :

Leave a Reply

%d bloggers like this: