Retro vs.moderni staršiZandje čase opažam, da precej mladih mamic, predvsem tiste z prvorojenčki, glasno »bojkotira«to, da bi njihovi otroci prišli prehitro v stik s tehnologijo-pametni telefoni, tablični računalniki…Na nek način razumem njihovo zaskrbljenost, vendar je treba omeniti tudi to, da so večinoma nerazgledane kar se tega področja tiče. Ne me narobe razumeti, nisem mislila tega žaljivo. Tudi sama sem bila v določenem obdobju odraščanja moje hčere rahlo, ampak res rahlo, proti temu, da bi otrok prezgodaj spoznal svet tehnologije. Potem pa sem si rekla- pa naaaaj.

Ja svet se je od našega otroštva precej spremenil. Precej. Mnogi tako radi govorijo:«Kako smo bili mi drugačni. Cele dneve smo se zunaj igrali. Od jutra do večera. Mi smo imeli lepše otroštvo.« A res? Po čem pa to sklepate? Mislim, imate kakšna znanstvena dokazila, da je temu tako? Sicer pa, a smo mi kot starši res zdaj kaj drugačni od naših otrok na tabličnih računalnikih? Kdo jim jih je kupil? Kdo jim je naložil prvi APP? Na telefonih imamo goro aplikacij, ki se nam zdijo, ko dobro pomislimo, sicer brez veze, ampak jih imamo vseeno, ker tako pač je. Ker jih imajo vsi. Pa smo zato kaj bolj neumni? Ne bi rekla.

Pravzaprav sem opazila, ko takole gledam tele naše mulce zdaj v šolah da so precej bolj brihtni od nas, ki smo v njihovih letih skakali gumitwist, poslušali Hajdi, se igrali ravbarje in žandarje(mislim-wtf -ta igra ima vbistvu precej bolj negativno konotacijo kot neki The Sims). To seveda ne pomeni, da se strinjam s tem, da so otroci po cele dneve za računalnikom in nabijajo igrice. Seveda je super, da so otroci v naravi, da so zunaj, da se gibljejo. Nič bati, v šolah jih dodobra utrudijo, tako z športno vzgojo, tekom na Ljubljanski grad vsak teden, nabiranjem listja, pobiranjem smeti…itd. Pa tudi v vrtcu vam jih bodo naučili držati barvico v rokah, packanja z rokami, držati žlico v rokah, obrisat ritko z toaletnim papirjem itd. Ne bodo prikrajšani za nobeno stvar, katero smo doživeli mi kao bolj »normalni« otroci J

Jaz sem vsak dan bolj fascinirana  nad tem kaj vse tile naši mulci že znajo. Pa to je neverjetno. Na tablicah se bolje znajdejo od nas. Telefoni so za njih kot Barbike v naših časih. Seveda je pomembno kakšne aplikacije jim starši naložimo na njihove tablice. Npr. moja zdaj že en mesec besno nabija Minecraft. Blazno inteligentna igrica. Mislm-jaz pooojma nimam. Meni je to vse tok čudno in težko, da se raje sploh ne lotim. Zame je včasih že Word znanstvena fantastika. Da ne omenjam kakšen idiot sem bila jaz, ko sem se pri svojih 18ih prvič spoznala z internetom in nasploh računalnikom. Sci-Fi totalni.  J Ampak na srečo sem tista generacija, ki bo še štekala.

Jaz sama opažam, da se otroci s temi aplikacijami lahko zelo hitro in lažje naučijo npr. poštevanko in deljenje. Dobijo boljši občutek za prostor, za logiko, za kombiniranje barv…itd.itd.

Živimo v obdobju, ko enostavno prevladujejo računalniki in tehnologija. Tega ne bomo spremenili. In otroku ne bomo nič dobrega naredili, če mu bomo preprečevali stik s tehnologijo. Vse kar bomo s tem naredili je, da bomo zavlačevali njegov razvoj. In taki mladi možgančki potrebujejo več kot samo drevesa in kredo. Žal je temu res tako. Mislim tamali znajo fenomenalno obdelovati fotografije na telefonu. Dobijo občutek za estetiko, kombiniranje svega i svašta. Ne zavirajte njegove razvoja. Mislim a je plezanje na drevesa reeeeees iz nas naredilo bolj pametne ljudi? Je bil to res koristneje potrošen čas? Zdaj vidim, da ne. Niti malo. Celi dan smo samo vandrali okoli blokov, se prepirali zaradi bedarij…oblačili tiste plastične punčke…in skakali s transformatorjev. Ja, bili smo na zraku, to je pa tudi vse, kar je bilo zares koristnega.

Dejstvo je, da je treba iti v korak s časom, tudi pri otrocih. Dosti bolj neumno jim je kupovati plastične igrače, ki bodo na koncu itak pristale v neki škatli, kot pa jim pametno predstaviti svet tehnologije. Pa itak na koncu vse sami poštekajo. J

Naj tukaj poudarim, da ta moj zagovor uporabe tehničnih »igrač« pri otrocih ne pomeni, da je laufanje po gozdu in skakanje po lužah in risanje z barvicami nepomembno. Ne. Vse se začne in konča pri pravem zgledu. Zgled pa smo otrokom starši. Vsaj do nekega določenega leta. Potem, ko so najstniki smo itak zanje nepomembni J

Gre za neke zdrave okvirje v katerih se te mlade duše nato razvijajo. Zavijati v celofan in jih ščititi pred »prehitrim« razvojem je bolj škodljivo kot dobro. Ne rečem, ok- ne rabi imet otrok profilov na socialnih omrežjih. Tukaj sem še vedno mnenja, da je živi stik med ljudmi dosti bolj zdrav in lepši . Govorim o aplikacijah in kreativni uporabi tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. S preprečevanjem uporabe le-teh samo škodite otrokovemu razvoju.

Pa nisem strokovnjak, da bi vam znala zdaj z grafi in statistiko pokazati, da je tehnologija OK. Veliko o tem si lahko preberete na internetu, če želite. Jaz vam samo lahko povem kako je v  praksi, ker vidim pri svoji mali, kako to gre. Da je čisto ok. Da ne vzgajamo asocialnih introvertiranih debilov. Prosim lepo. To je zadnjič ena mama prijavila, da ona pa že ne bo vzgajala debila in da otroku NI ŠANS, da kupi tablico ali telefon. Hja. Ok, njena odločitev. Vseeno pa je s tem izrazom »debil« malce preterala. Ampak ajde, nisem jaz tukaj, da sodim, tako kot je sodila ona. Ampak zgolj zato, da vam iz lastne izkušnje povem in dopovem, da je tehnologija good.

Tudi najzahtevnejše operacije na pacientih opravljajo roboti…s katerimi pa opravlja človek. A je zato debil? Ne.

Razvoj možganov gre premosorazmerno z razvojem tehnologije in uporabo le-te. Ne blokirajte razvoja in ne pojdite se nekih old school staršev, ker s tem ostajate nekje zadaj. Ne bojte se tehnologije. Spoznavajte jo skupaj s svojimi otroki. Pokažite jim zdravo mero, namen le-te, učite se je skupaj z njimi. Razvijajte tudi svoje možgane. Sploh pa- vzemite v roke tablice in poskusite kakšno njihovo aplikacijo- risanje, oblikovanje, računanje, logiko…in boste videli, da zadeva ni tako neumna, kot morda zgleda na prvi pogled.

Z »modernim« starševstvom NI NIČ narobe! Nič bolj ne boste frajerji, če boste otroku ta nujen razvoj preprečevali. Vse v svetu gre naprej, se razvija, napreduje. In vse to je nekdo ustvaril. Človek. Torej tehnologija kot sama ni nastala sama od sebe. Jasno.

Morda na prvi pogled zgleda, kot da pomagate otroku k boljšemu razvoju, a jim delate le medvedjo uslugo s tem ko jim preprečujete NUJEN razvoj.

Ne bodite naftalinasti, ampak sprejmite to, kar vam svet tehnologije ponuja. Ni vse samo slabo.

Ok toliko za danes.

Se beremo jutri 😉

Sharing :

Leave a Reply

%d bloggers like this: