»Fool moon watermeloning«24 urni post ob polni luni je uspel.

Včeraj ob 13:25 je nastopila polna luna-super luna celo menda. Polna luna: Osvetljeni del Lune je v celoti obrnjen proti zemlji. To pomeni, da so Sonce, Luna in Zemlja zopet poravnani v vrsto, le da se tokrat Zemlja nahaja med Soncem in Luno. Celotna površina je zelo svetla, saj cela odseva sončevo svetlobo proti Zemlji.

In postenje ob polni in tudi prazni luni je nekaj, kar je fenomenalno vpliva na naše počutje. Seveda pa se je treba na postenje, pa čeprav traja le 24 ur, dobro pripraviti. Sama se sicer nikoli še nisem postila dlje kot 24 ur, pa vseeno sem tokrat zadevo naredila malce drugače in malce bolj z glavo.

Pomembno je, da se o vsem dobro informiramo, kajti sicer lahko naredimo telesu več škode kot koristi. Vse prevečkrat pri postenju pozabljamo, da nismo samo telo, ampak smo tudi duša-duhovno bitje in kot tako potrebujemo tudi duhovno hrano. Zato je pomembno, da na dan postenja, luninega postenja torej v tem primeru, poskrbimo tudi za svojo duhovnost. Ampak lepo po vrsti.

Kaj pomeni predpriprava na postenje? Moja prehrana 3 dni pred polno luno, ni vsebovala nič predelanega, nič sladkega, nič posebej soljenega, veliko vode, ne preveč kave, veliko svežega zraka in meditacije. Čeprav moram tukaj povedati še nekaj besed o moji izkušnji z meditacijo. Kle je ena finta na katero je treba biti pripravljen. Nekaj časa, še posebej na začetku, ko si ves navdušen nad svojim dobrim počutjem po meditaciji, misliš, da so se stvari končno začele premikati v pozitivno smer. Kar naenkrat imaš več energije in tudi negativna čustva se skrijejo. Potem pa se zgodi veliki test. Zadnjič sem meditirala  dobrih 10 minut in kar naenkrat-BUM! Po glavi. Ulijejo se mi solze, v prsih me stisne in kar naenkrat se vse, ampak čiiiist vse zgrne nazaj v moje misli. Vsi strahovi in dvomi…opa!…tole pa nisem pričakovala. Kaj je zdaj to? No to je bilo to! Zdaj pa dokaži samemu sebi, da si napredoval skozi meditacijo v kontroli nad lastnim umom in preženi te misli in jih nadomesti z pozitivnimi. Prekleto težko je bilo. Ampak je minilo. Po nekaj dneh 😀 Kot bi nek demon nadvladal nad mojim umom in čustvi. Halo??? Je pa res tudi ena stvar. Moj PMS je vedno prekleto hud. Takrat je najbolje, da se zaprem stran od sveta in guncam svoje filinge sama. In točno to se je zgodilo. Hormoni so me udarili tam ko najbolj boli. Ampak ok, je minilo. Prišla je sobota, z njo polna luna in huraaaa-menstruacija. Pomembno pri takšni situaciji je, da če se postite ob menstruaciji ne uporabljajte tamponov ampak navadne bombažne vložke, da se kri ne zadržuje po nepotrebnem v telesu. Če se že čistite, se čistite tudi tako, da pustite, da teče iz vas in v vas. Ni pa menstruacija nobena ovira pri postenju! Pač se čistite na več koncih 😀

Dopoldan pred začetkom polne lune sem šla najprej laufat, potem sem kolesarila, potem se oprala posteljnino. Pomembno je, da v noči postenja spite v čisti postelji. Ne vem, jaz sem si pač pravila postenja malce priredila po svoje, oz.sem si olajšala nekatere zadeve. Moram pa priznati, da kljub nameri, da bom jedla lubenico teh 24 ur, nisem jedla popolnoma nič. Lakota je bila obvladljiva in sem šla na 100%. Nisem kadila, nisem pila kave. Samo voda, čaji, počitek in branje. Vem, da če bi se z danes na jutri odločila za postenje, bi kaj hitro najbrž podlegla hrani. V tem pa je keč psihične priprave na postenje. Da se zavestno odločiš DA NE BOŠ LAČEN IN DA ZMOREŠ!Preprosto zares. Potem ugotoviš kako pravzaprav hrana dejansko vpliva na mentalno počutje. Neverjetno. Kako se telo ohlaja. Dobesedno. Ni energije v obliki hrane, ni toplote. Zato sem ves dan in večer bolj kot ne preživela zavita v odejo. J Zjutraj je bila rahla težava vstat iz postelje, ker me je zeblo, ampak sem se hitro ogrela, naredila nekaj raztegovalnih vaj in šla laufat. Počasi. Ne prehitro. Čutila sem rahlo omotico, ampak to jo načeloma vsako jutro, še posebej, če ne pijem kave. Krvni tlak se mi je znižal-normalno. Zato previdno, če na postu migate. Vsaj na začetku, ker telo ipak ni vajeno. Pojavil se je tudi rahel glavobol, ampak to je verjetno posledica nizkega pritiska in dehidriranosti-zato sem spila takoj pol litra vode.

Seveda postenje ni nujno, da je le ob vodi, ravno zato sem si kupila lubenico. Ampak je nisem jedla. Je bila pa dober back up plan za primer, če bom lačna. Ampak nisem bila torej je lubenica v planu danes zvečer. Ampak počasi. Tako kot sem včeraj tik pred postom pojedla skledo motovilca, jo bom tudi danes po postu. Lahko bi tekom posta pila tudi zelenjavne sokove-juhe-ampak samo tisto vodo prekuhano od zelenjave. Sadnim sokovom bi se jaz raje izognila. Še posebej citrusom- preveč sladkorja in kisline.

In ja, tako kot pričakovano- sem v teh 24ih urah izgubila 2. kilograma 4 centimetre v pasu, in pa koža je lepše barve :D…tako, da tudi tukaj se pozna. Res pa povdarjam, da postenje NI dieta. Ne sme biti dieta. Nima kaj biti dieta namenjena hujšanju. Post je ČIŠČENJE telesa in duha. Ajde 24 ur človek še lahko brez škode preživi ob zgolj in samo vodi. Vendar, če se nameravate postiti dlje časa je NUJNO klistiranje. Kakorkoli se zadeva grozno sliši, je to res samo to- sliši se grozno. Pa ni. Ne boli in paše. Tako, da jaz sem tokrat ta del izpustila, ker se nisem dovolj hitro zorganizirala in šla po tiste cevke v lekarno 😀 Ampak next time- definitivno.

Ker kaj je fora pri neklistiranju ko se postimo dlje časa- nekaj hrane ostane v našem prebavnem traktu in ta hrana se po naravni poti ne izloči iz telesa ob postenju, saj se po nekaj dneh postenja tudi peristaltika črevesja ustavi. Telo ne dobi hrane, pošlje sporočilo v možgane, da je čas za shut down in prebavila se dejansko malo shut-downajo. Tisto, kar ostane v njih pa začne še bolj propadati in gniti in lahko pride do sepse, samozastrupitve. Če pa se klistiramo, s tem očistimo tudi najbolj skrite kotičke debelega črevesja. Ne daj bože, da se postite dlje časa brez tega. Ker potem se kar poglejte v ogledalo kako črni ste okoli oči- prvi znak samozastrupitve. Tako, da klistir je super stvar. Pa še veliko lažji se boste počutili, glavobol bo izginil in počutili se boste manj utrujene. Lahko pa izberete za vas lažjo varjanto- ob postenju popijete 3 litre Donata Mg. Tako, kot je to treba pred kolonoskopskio diagnostiko črevesja. Učinek bo isti, le da boste malce večkrat na wcju.

Torej suma sumarum- moj post je uspel. Naslednjič se postim ob prazni luni potem pa v avgustu, ko nastopi naslednja polna luna udarim 7 dnevni post. Še pred tem pa obvezen zdravniški pregled. Če se še nikoli niste dlje časa postili in če veste, da ste za čas svojega preteklega življenja bolj ko ne metali vase vse po spisku-alkohol, tablete…itd. Potem jaz svetujem zdravniški pregled. Jeterne teste obvezno! Sama jih bom šla narediti konec meseca. Že res da se ob abstinenci od vsega sranja telo samo očisti, ampak vseeno- za zihr. Da si ne naredim kakega večjega sranja J Ker konec koncev nisem več rosno mlada in sem že nekaj »dala čez« v svojih 32ih letih. Preventiva pač.

Dojela pa sem v tem postnem času še nekaj drugega- naše telo ne potrebuje raznih superfoodov in ne vem česa. O ne…ko gledam bejbe, ki si besno mešajo razne šejkce in zvarke iz ne vem kakšnih oh in ah koreninic, ki so zdaj tako moderne, mi je kar slabo. Ja ne rečem, da te koreninice niso ok. Ok bi bile, če bi jih utrgali iz tal, zemlje in dali v usta. Ne pa potem, ko so te koreninice ne vem kolikokrat premiksane, pretlačene, obdelane, razredčene …pa saj to ti zdrav razum mora povedati, da to ni ok, da je zgolj in samo marketinški nateg. Nobena Maca, Aschwaganda, Gugu al kaj je vsega i svašta…dajte no, prosim vas. Jaz pravim tako, jej to kar lahko utrgaš na vrtu, v gozdu- naravi. Kar lahko ujameš v morju. Nič ni narobe, če sem in tja poješ kak dober kravji ali svinjski  zrezek-ampak pomembno je, da je to domače. Jaz sem včasih imela omaro polno praškov takih i onakih-mešala, miksala, kombinirala, se delala nekega food guruja…ma jok brate. To ni to. Počutje je bilo še vseeno za en drek. Utrgaj in pojej. Če se kravica, ki bo kasneje postala zrezek lepo pase na domačih pašnikih, bo njeno mleko, če že morate piti mleko, top za zdravje. Samo ne sanjat, da boste delali dobro zdravju, če boste pokupili celo trgovino z bio in superfood izdelki. Škoda denarja in zdravja. Če že pojdite na Tajsko ali nekam na kake otoke in naj vam tam domači na licu mesta utrgajo zdravilno zel in jo pojejte. Iz tal v usta! Ne iz plastične vrečke v šejk. To je mrtvo hranilo. Človek pa je živo bitje. Zato spoštujte svoje organe in jih ne zastrupljajte z pripravki, ki so nastali kot plod nekega znanstvenega raziskovanja. Znanstveniki nimajo pojma. Človek je duhovno bitje in kot tako ima vse res VSE na tej Zemlji, da živi zdravo, se prehranjuje zdravo, športa, diha….vse z naravo. Ko enkrat to dojameš ne rabiš več letnih kart za fitnes, prehrambnih gurujev in prepolnih omar praškov, ki obljubljajo dolgo in zdravo življenje. Be smart! Eat smart!…ne bit opranih možganov. Ker je vse čist simple in zastonj.

Ok to je to… od mene. Grem jest solato J

Aja pa še to- ČE MISLITE, DA VAM NEKAJ POMAGA-VAM BO ;)… to pomeni, da če imate prepričanje, da boste od lista solate zdravi-boste! Vse ostalo pa je isto 😉

Ps. Kolegica mi je poročala, da je imela s postenjem probleme. Glavobol in bruhanje. Je pa res, da se je precej najedla lubenice, ki pa je v njenem primeru-občutljivosti na sadje, v prebavilih povzročila vrenje, fermentacijo…hehe…tako, da ZATO sem rekla, da se je na post treba pripraviti in naštudirati sistem, ki bo deloval. Dobro je torej vedeti KAJ vam škodi. Tudi jaz obožujem ananas, pa ga ne smem, ker po njem dobim v želodcu nenormalne krče. Nažalost.

Aha, da ne pozabim obljubljenih luninih men do konca 2014 J Ob njih se torej lahko postite. Od ure, ko nastopi polna luna pa 24 ur do naslednjega dne.

POLNE LUNE

10.avgust- 20:10

9.september- 3:38

8.oktober- 12:55

7.november- 23:22

7.december- 13:26

PRAZNE LUNE

27.julij- 0:42

25.avgust- 16:12

24.september- 8:12

23.oktober- 23:55

22.november- 13:31

22.december- 2:35

Srečno!

Sharing :

Leave a Reply

%d bloggers like this: